👍 Proč si ji přečíst: Skvělá knížka, pokud chcete rozjet vlastní business! Autor knihy je tvůrcem Lean Canvasu, píše blog.leanstack.com, dělá konzultanta a mentora mnoha startupům. Co se mu v praxi osvědčilo, to najdete právě v této knize. Naučí vás, jak si svůj nápad nejprve zvalidovat v praxi dřív, než se pustíte do jeho vlastní realizace. Pokud byste to totiž neudělali, je zde vysoká pravděpodobnost, že prošustrujete nejen spoustu času, ale také peněz. Dozvíte se i to, jak dále postupovat při vlastním vývoji produktu. Kniha staví na tzv. design thinking přístupu a lean startup frameworku. Obojí pak rozvádí do naprosto praktických detailů - získáte dokonce i znění emailů pro potenciální zákazníky, sadu otázek pro rozhovor a zkrátka vše, co budete na své cestě, kterou vás kniha velmi srozumitelně a podrobně provede, potřebovat.

❤️ Co mi dala: Nejvíc se mi líbil právě ten akcent na praktickou použitelnost. Knih, které se tomuto tématu věnují, je spousta, většina z nich ale často klouže jen po teoretickém povrchu. Může se vám pak snadno stát, že pokud nemáte s tímto způsobem práce už nějakou předchozí zkušenost, tak v praxi zjistíte, že vlastně ve skutečnosti nevíte, jak na to. Díky knize jsem tak získala obrovskou spoustu praktických rad a tipů, jak správně postupovat a čeho se vyvarovat.

5 z 5: Chcete agile? TOHLE je agile! Za mě je toto must read příručka pro všechny, kdo rozjíždí startup nebo jiný nový druh businessu, kde je riziko větší časové a finanční ztráty. Tzn. rozhodně by si ji měli přečíst i všichni, kdo řídí produkt nebo inovace ve firmách a v neposlední řadě taky Scrum Masteři a Agilní koučové! Poslední jmenovaní zejména proto, aby pochopili, v čem tkví skutečná esence agilního přístupu, a dokázali tak svým týmům i firmě pomoct v doručování skutečné hodnoty zákazníkům a zároveň minimalizovat jakéhokoliv zbytečné plýtvání.