👍 Proč si ji přečíst: Pokud uvažujete o tom, zda je výchova dítěte v duchu Montessori vaším šálkem čaje či ne, nebo byste si z tohoto přístupu rádi vyzobali jen některé prvky a inspiraci, můžete vyzkoušet tuto knihu. Jedná se o rozměrově malou knížku s velkým (jakože fakt velkým) fontem a spoustou obrázků, takže ji dokážete přečíst klidně za jeden den. Dokáže vám tak dát rychlý vhled do toho, co tento výchovný směr vyžaduje z hlediska uspořádání domácnosti, přístupu k dítěti a jeho rozvoji a získáte i několik tipů na hry s miminkem.

❤️ Co mi dala: Byla to moje první Montessori kniha, takže mi přinesla především rychlou informaci o tom, co vlastně tento výchovný přístup vyžaduje a jestli jsme s ním vnitřně kompatibilní nebo ne. Zjistila jsem, že zcela bez debat jsme, takže jsem se od té doby do studia Montessori a dalších respektujících přístupů ponořila opravdu naplno.

3 z 5: Na knížce mě zklamalo, že "miminkem" je zde myšleno i 15 měsíční dítě, takže z anoncovaných 60 aktivit jsem jich v daný vývojový moment mohla s prckem dělat asi tak pět. Knížka má navíc poněkud zavádějící název - spíš než o aktivity s dítětem se totiž jedná o aktivity, které dělá rodič pro dítě. A když už konečně narazíte na nějaký tip, co tedy můžete s tak malým miminkem podnikat, aktivity nejsou seřazeny chronologicky, takže se patrně předpokládá, že knihou budete každý měsíc opakovaně listovat a hledat, co nového můžete s prckem dělat. Já osobně bych tak knihu doporučila opravdu jen jako rychlý úvod do představy, jak dítě po montessoriovsku rozvíjet, ale jinak bych sáhla spíše po jiné knížce - viz doporučení dalších knih dole pod článkem.