👍 Proč si ji přečíst: Jak už napovídá název knihy, přečtěte si ji, pokud hledáte nějaká obecná doporučení, jak "správně" žít. Její autor je považován za jakéhosi současného filozofa a v knížce dal dohromady určitý soubor pravidel a hodnot, které by měli člověka ale i celou společnost vést ke spokojenosti. Opírá je o tradiční hodnoty, které často vycházejí z nějakých náboženských či filozofických textů.

❤️ Co mi dala: Popravdě mi knížka vzhledem ke své tloušťce víc času vzala, než kolik mi dala hodnoty. Měla místa, která mě nutila hlouběji zamýšlet nad tím, jak to mám se svými životními principy a hodnotami já, to bylo fajn - byly věci, se kterými jsem se ztotožňovala, byly věci, se kterými jsem vyloženě nesouhlasila (klasicky mě trigrovala kapitola o tom, jak byste měli žít, když jste žena a když jste muž). Ale že bych si při jejím čtení docházela k nějakým aha momentům, to se mi nestalo. Možná je to věkem, že už jsem si ke spoustě věcí došla sama, možná je to stylem, jakým je kniha napsaná a který mi moc nesedl, ale autor ve mně oproti mým očekáváním nic velmi hlubokého nezanechal.

3 z 5: Takové rozporuplné pocity... Knížka byla na můj vkus zbytečně ukecaná a autor se chvílemi nechával příliš unášet vlastními jednostrannými postoji. Byla to taková dlouhá dojmologie. Bible zde byla citovaná tolikrát, že už ji ani nemusím číst. Na druhou stranu, myšlenky měla silné a přinášela nové úhly pohledu. Daly by se destilovat do 50 stran, zbytek je vyloženě pro milovníky příběhů, polemik a náboženských textů. Neříkám, že kniha nemá hodnotu, zároveň mi ale přijde poněkud přeceněná...