👍 Proč si ji přečíst: Pokud si rádi připomínáte základní seberozvojová moudra v rychlé a jednoduché formě doplněné o krátké příběhy ze života autorčiných klientů, můžete knihu vyzkoušet. Jedná se o soubor 81 pouček, které už nejspíš budete znát odjinud, ale ambicí knihy je pomoci je vám znovu objevit, abyste je nezapomínali uvádět do svého každodenního života. Témata spojená s naším mentálním nastavením, se vztahem k sobě, k ostatním lidem, k času, který máme k dispozici, apod. - soubor "návyků", které dohromady mohou tvořit definici dobrého života.

❤️ Co mi dala: Zjišťuju, že začínám být citlivá na knihy, které mi říkají, co mám dělat. "Přijmi svou nedokonalost", "Zaměř se na své úspěchy", "Mysli pozitivně"... Nejde o to, že bych s tím nesouznila - na obecných poučkách jako "Přej a bude ti přáno" se povětšinou určitě shodneme a je fajn si je připomenout, ale ten doprovodný text k nim 🙈 Ve zkratce něco jako: "Můj klient nikomu nic nepřál a nedařilo se mu. Říkám mu: "Přej a bude ti přáno!" Tak si to opakoval každý den, až začal přát a teď už se mu díky tomu skvěle daří." Super, posíláme klíčenku! Myslím si, že kdyby podobné dobrorady z knih opravdu fungovaly, nemusely by už další knížky vůbec vycházet. Prostě bychom to udělali a hotovo. Ale takhle náš člověk zjevně nefunguje. Jo, občas nám jen chybí nějaká informace, ale daleko pravděpodobněji moc dobře víme, co bychom měli dělat, jen se nám to z nějakého důvodu nedaří. Podobný typ apelu v nás akorát budí pocit frustrace. A v mém případě naštvanosti, že se takovou knihu vůbec někdo namáhal překládat do češtiny.

2 z 5: Za mě velmi plytká kniha. Souhlasím s autorkou, že kdybychom jen polovinu z těch 81 bodů zavedli do svého života, byl by asi kvalitativně jinde, ale od knihy, která se jmenuje "Změňte své návyky" bych čekala větší pomoc s jejich zavedením do praxe. Pokud je autorka knihy skutečná koučka, nemůže přece čekat, že podobné rychlorady někomu reálně pomohou... Beru, že knížka může mít hypotetický přínos jako rychlý soubor seberozvojových pouček pro někoho, kdo podobnou knihu ještě nikdy nečetl, nebo pro někoho, kdo hledá inspiraci pro svou každodenní mantru, v opačném případě bych ji v tom regále klidně nechala dál ležet…