👍 Proč si ji přečíst: Laskavá miniknížka, kterou přečtete doslova za pár hodin. Je psaná formou metaforické povídky, ve které sledujeme postavu Leňa. Ten se kvůli nezvratným okolnostem snaží najít cestu z bludiště, které přeneseně představuje jakoukoliv překážku v našem životě. Zůstat stát uvnitř na jednom místě - to symbolizuje náš zaběhnutý život, který dobře známe a který máme kvůli svým obavám a nejistotám strach opustit, přestože nám v něm už není ani za mák dobře. Kniha tak poukazuje na občasnou absurdnost našeho myšlení a inspiruje ke zdolávání vlastních omezení, ke změnám ve způsobu uvažování a k přijímání nových výzev s otevřenou myslí. Pokud hledáte pošťouchnutí k překonání strachu z neznáma a přejete si reagovat na změny v osobním i pracovním životě s větší lehkostí, vyzkoušejte ji. Třeba k vám právě tato kniha promluví jazykem, na který opravdu uslyšíte.

❤️ Co mi dala: Přinesla mi vědomé zamyšlení nad tím, jestli si kolem sebe taky právě nedržím jen bludiště plné výmluv. Z čeho plyne můj pocit, že se nelze pohnout? Je to reálná překážka nebo jen fabulace plynoucí z mých obav? Odkud vím, že pokud začnu/přestanu dělat ABC nebo žít určitým způsobem, tak se můj život zhorší? Mám odvahu otestovat, co se stane doopravdy? Pro mě osobně tohle byla knížka, která mi po přečtení z mysli rychle vyvanula (asi tím, jak je krátká a nestihne se tolik vrýt pod kůži), přesto mi tohle zastavení, i když chvilkové, přineslo hodnotu převažující čas strávený čtením, takže to byla z mé strany dobrá investice.

4 z 5: Moudrá kniha. Pokud jste četli autorovu Kam zmizel můj sýr (alt. "Kam se poděl můj sýr"), tohle je pokračování jejího příběhu. A já bych řekla, že možná ještě zdařilejší... (pro úplnost: přečtení předchozí knihy není pro pochopení této určitě nezbytné - její příběh je zde v úvodu krátce shrnutý, takže v pohodě pochytíte, o co jde, i bez toho). Každopádně myslím, že kromě inspirace pro dospěláky by obě knihy mohly sloužit i jako skvělý materiál pro společné čtení s dětmi. Věřím, že mohou dodat podnětný a pro děti uchopitelný podklad pro debatu a předat zásadní životní myšlenky, které se jim později budou rozhodně hodit. Stejně jako nám 🙂