👍 Proč si ji přečíst: Autorka knihy se několik let starala o umírající osoby. Na základě této zkušenosti vyabstrahovala 5 věcí, kterých tito lidé před smrtí údajně nejvíce litovali: že neměli kuráž žít podle svého, že neměli strávit svůj život jen prací, že nedokázali vždy naplno projevit své city, že postupem času přišli o svá přátelství a že si nedovolili být šťastnější. Kniha je psaná formou autorčina vyprávění, ve kterém kombinuje příhody se svými klienty a svůj vlastní životní příběh. Je prostorem pro naše zastavení a včasné přehodnocení priorit, dokud na ně už nebude příliš pozdě.

❤️ Co mi dala: Ze začátku jsem se hodně těšila právě na to zastavení a zamyšlení se nad vlastním životem. A i k tomu částečně došlo, jen toho medu a patosu na mě v knize už bylo tolik, že se to pod jejich nánosy začalo během čtení poměrně rychle ztrácet.

2 z 5: Kniha s hezkou myšlenkou, nicméně je potřeba ji číst s notnou dávkou kritického myšlení. Na mě osobně působila velmi uměle a aranžovaně. Zprvu se tváří jako postavená na kvalitativním výzkumu, ale je to jen klamavá reklama 🙂 Autorka knihy patrně chtěla napsat knihu o seberozvoji a aby jí dala větší váhu a jinakost, opřela svá tvrzení o "podívejte, i umírající lidé (= jeden) to říkají". Neříkám, že autorka knihy lže a že v knize není spousta pravdy. JE. Ale při čtení jsem se nemohla zbavit dojmu, že jsou ty rozhovory celé nějaké příliš dokonalé. A abstrahovat obecná pravidla z doslova pár lidí... Asi by se ta knížka musela jmenovat "Co jsem se naučila od pana X a paní Y" a pak by to pro mě bylo ok, ale takto to považuji jen za sbírku dojmů jedné paní, která si své vzpomínky poupravila tak, aby správně dotvářely její příběh. Další problém jsem měla s autenticitou autorky. Zjevně emočně nestabilní paní s psychickými problémy mi radí, jak mám být šťastná a mám se mít ráda... No zkrátka tohle pro mě byla hodně fake kniha, nemůžu si pomoct. Byly tam i hezké myšlenky, ale ty už byly napsány i jinde a tak nějak jsem to těm autorům věřila víc, protože myslím, že je i skutečně žili...