👍 Proč si ji přečíst: Kniha od zakladatele společnosti Nike. O jeho životě, jeho snech i o budování impéria kolem této sportovní značky. O tom, že vytvořit takovou firmu není záležitost několika let, ale celoživotním posláním. O tom, že potřebujete nejen velkou dávku houževnatosti, ale také jistou porci štěstí. O tom, jak málo často stačí a nikdy bychom o Nike a jí podobných firmách neslyšeli. A taky o tom, že i sen obyčejného kluka může přerůst v něco, co má celospolečenský dopad.

❤️ Co mi dala: Nejzajímavější pro mě byla historická perspektiva kontextu zrodu Nike a uvědomění si, jak náročné podmínky pro vznik a chod podniku v tehdejších dobách panovaly. To byl ale popravdě jediný benefit, který jsem si z knihy odnesla... Samotná snaha budovat co největší zisk a růst ve mně nerezonuje, tím spíš ne, když jde na úkor rodiny a když je ústředním motivem "jen" někomu něco dokázat. To mě pak spíše odrazuje, protože to pro mě nepředstavuje osobnost, se kterou bych se při čtení chtěla identifikovat. Ale uvědomuju si, že tohle bude mít každý úplně jinak...

3 z 5: Čtenářsky mi autorovo vyprávění přišlo poněkud rozvleklé a chvílemi příliš detailní, aniž by ten detail měl z hlediska příběhu nějakou zásadní hodnotu. Obecně jsem přemýšlela, čím to je, že někomu kniha přišla tolik motivační a mně nikoliv, a nejspíš to souvisí s rozdílem, zda někoho obdivujeme pro jeho osobnost nebo pro to, co vybudoval. Já tam potřebuju mít tu inspirativní osobnost a tu jsem alespoň sama za sebe v této knize nenašla. Pokud však sami o vybudování něčeho hodně velkého sníte, knížku si určitě přečtěte - věřím, že vás buďto od vašeho záměru včas odradí, nebo vás správně nakopne, abyste o svůj sen usilovali ještě houževnatěji.