👍 Proč si ji přečíst: Pokud jste o time-managementové technice Pomodoro🍅 ještě nikdy neslyšeli, v knize se dozvíte vše potřebné pro to, abyste ji dokázali správně aplikovat. Prakticky spočívá v rozdělení produktivního času na delší bloky, ve kterých soustředěně pracujete, a kratší bloky, ve kterých odpočíváte. Díky této technice dokážete na svých úkolech pracovat efektivněji, snížíte prokrastinaci a znásobíte si energetickou výdrž, po kterou se budete schopni na práci soustředit. Pokud patříte do skupiny lidí, která už Pomodoro zná, nebo ho dokonce už i sami používáte, knížka vám může pomoci doladit detaily, které mohou mít zpětně na další zvýšení vaší produktivity velký vliv. Kniha se zároveň nezaobírá pouze individuálním time-managementem - tomu je věnována pouze její první polovina, ta druhá následně popisuje použití Pomodora při práci v týmu. I zde si můžete najít pár užitečných tipů pro vlastní praxi.

❤️ Co mi dala: Já osobně jsem Pomodoro znala už z dřívějška, ale používala jsem ho jako metodu jen velmi sporadicky. Díky této knize jsem jej začala využívat naprosto cíleně, a to zejména na úkoly, které vyžadovaly nějaký druh vytrvalosti - psaní textů, oponentura knih, apod. Ale hlavně jsem ho konečně začala používat správně a úplně jsem se pak nestačila divit, kolik práce jsem najednou udělala! Na moji prokrastinacechtivou hlavu tahle technika opravdu skvěle zafungovala! Jinak já sama pro Pomodoro používám extentionu do Chrome s názvem "Strict Workflow" - nejenom, že se snadno používá a mám ji vždycky při ruce, ale má i tu výhodu, že si v rámci ní lze během doby, kdy se máte soustředit na práci, nastavit blokaci "prokrastinačních" stránek (sociální sítě, zprávy, cokoliv) a pustí vás na ně vždy až v době přestávky. Užitečný bič 🙂

4 z 5: Užitečná knížka se spoustou praktických tipů. Člověk by nevěřil, co všechno se dá z tak jednoduché metody nakonec vyždímat🙂 První půlku knihy jsem zhltla, ta druhá část věnovaná týmům je tam ale podle mě nadbytečná - trochu to na mě působilo, že je tam přilepená jenom proto, aby knížka nebyla tak krátká a metoda působila více komplexně a sofistikovaněji. Věřím, že i tato druhá část může někomu pomoct, ale patrně spíše z principiálního hlediska time-boxování debat v týmu, než aby někdo aplikoval Pomodoro jako kompletní nástroj pro týmovou spolupráci. V této oblasti existují určitě lepší metody organizace práce než je tato.