👍 Proč si ji přečíst: Autorem knihy je spolumajitel úspěšné české čokoládovny Pražská čokoláda, která si velmi zakládá na kvalitě a tradičních postupech tvorby svých delikates. A právě i samotná knížka je čokoládou volně inspirovaná - snaží se nacházet paralely mezi procesem její výroby a skutečným životem, který každý z nás žije. Ve výsledku tak vznikla dvojitě seberozvojová kniha, který unikátně kombinuje detailní pohled do zákulisí výrobce čokolád s jeho vlastní životní zkušeností, seberozvojem a filozofickými zamyšleními nad podstatou života a kvalitě jeho žití.
❤️ Co mi dala: Líbily se mi části knihy, které popisují historii a proces výroby čokolády - to pro mě bylo fakt zajímavé. Vůbec jsem netušila, jak dlouhý a složitý proces to ve skutečnosti je! Čokoládu z Petrovy čokoládovny jsem několikrát ochutnala a ač kvalitním hořkým čokoládám neholduju (a tudíž nemohu tuto sféru nikterak hodnotit), jejich bílá čokoláda a mandle ve skořici jsou asi tak o de set levelů jinde, než cokoliv, co jsem do té doby ochutnala. Bylo tak pro mě úžasné zjistit, kolik neskutečné práce za touto dokonalou chutí ve skutečnosti stojí, a vychutnávat si ji možná o něco vědoměji. Stejně jako další věci v životě...
⭐ 2 z 5: S autorem knížky se znám osobně, takže vím, že jsou jeho slova v knize autentická. Také vím, že by ustál, kdybych sem napsala své upřímné dojmy z knihy, přestože by nebyly úplně nejvíc wow, ale nenapíšu je - kniha je podle všeho spíše splněním Petrova snu o napsání vlastní knihy a volným zaznamenáním jeho myšlenek, než snahou o zásadní literární počin (aspoň tedy doufám), a já nechci ten sen pošlapat. Takže za mě jen krátce: kapitoly o výrobě čokolády velmi zajímavé, zbytek knihy bych popsala jako volný proud slov na téma šťastný život 🙂 Ale jsou aspoň na rozdíl od jiných "děl" psány s opravdu dobrým a čistým úmyslem, takže pokud hledáte knihu, ze které bude dobro přímo prýštit, nebo vás zaujala možnost dozvědět se více o tom, jak se vyrábí kvalitní čokoláda, tady ji máte!