👍 Proč si ji přečíst: Duchovní kniha o tom, proč je důležité žít v přítomnosti a jak na to. Pokud trpíte strachy, úzkostmi nebo určitým druhem nespokojenosti, je to podle autora způsobeno tím, že ve své hlavě žijete převážně v minulosti nebo v budoucnosti. Kdybyste totiž byli "teď", nemůžete cítit nic, pouze klid a přijetí věcí tak, jak jsou. Nemáte je totiž k čemu vztáhnout, s čím je porovnat, a tím pádem ve vás nemohou probouzet žádné negativní emoce. Pokud vám to zní jako mindfulness, pak se nepletete - tahle kniha je jednou z nejznámějších knih o tomto životním přístupu. Je však potřeba při jejím čtení počítat s ezoterickým jazykem a možná i s větší náročností na pochopení některých myšlenek, které mohou být pro tématem nepolíbeného čtenáře vysvětleny poněkud plytkým způsobem.

❤️ Co mi dala: Shrnula bych knížku ve dvou rovinách: Z hlediska hlavní myšlenky jde o zásadní věc, se kterou velmi souzním a postupem času jsem ji do svého života již dříve také sama zakomponovala. Z čím jsem nesouznila, byl způsob, jakým kniha k žití v přítomném okamžiku nabádala. Chvílemi to působilo spíš jako vymývání mozku od nějakého guru, a to ještě za použití opakovaných argumentačních faulů (jediný a správný výklad bible, příměry z přírody, odkazování na vyšší moc, důkaz vlastní zkušeností atd.). Aneb stokrát opakovaná věc se stává pravdou. Z knihy jsem tak měla podobný dojem, jako z Mnicha, který prodal své Ferrari - cool, kdybych ji četla ve dvaceti, ale teď o 17 let později už mi přišla spíš úsměvná. Využila jsem ji tak pouze jako review toho, jak dobře si myslím, že konceptu mindfulness rozumím, a jak se mi jej daří nebo nedaří do svého života aplikovat.

⭐ 2 z 5: Myslím, že kniha dokáže přesvědčit jen přesvědčené. A tohle jí mám za zlé. Protože myšlenky v ní obsažené mají velkou hodnotu a v méně ezo podání by mohly oslovit i lidi, kteří potřebují poněkud přízemnější jazyk a hlavně kvalitnější způsob argumentace. Takhle hrozí, že pro ně mindfulness bude "ta ezo věc". Což není. Přestože se tak kniha tváří 🙂 O tomto tématu bych tak já osobně raději doporučila přečíst jinou knížku, ale je to hodně věc osobní preference...