👍 Proč si ji přečíst: Knihu napsala moderátorka Lenka Vacvalová, jejíž vášní jsou dlouhé běhy. Kromě klasických ultramaratonů každý rok absolvuje i nějakou dlouhou trasu, během které lidé mohou finančně přispívat na nějaký charitativní účel. O jedné z těchto tras a Lenčiných prožitcích na ní pojednává právě tato kniha. Jedná se o Cestu hrdinů SNP - nejdelší turistickou trasu na Slovensku. Měří 770 km a Lenka ji uběhla za 16 dní. Asi tušíte, že uběhnout cca 50 km denně po dobu víc jak 2 týdnů, navíc v počasí že by psa nevyhnal, chce velkou dávku odvahy, houževnatosti a práce s vlastní hlavou. A přesně o tomhle autorka ve své knize píše. Nejen že tak s Lenkou skoro na vlastní kůži prožijete každý kilometr trasy, ale vyprávění je obohaceno o velmi vyspělé a inspirativní myšlenky z oblasti seberozvoje a emočního prožívání. Přečtěte si ji, pokud potřebujete přestat fňukat a trochu se nakopnout, nebo pokud nejste úplně příznivci teorií a upřednostňujete spíše příklady seberozvoje v praxi🙂

❤️ Co mi dala: Přečetla jsem ji za dva dny. Příběhy z trasy jsou neuvěřitelně poutavé a Lenčin způsob uvažování o životě a našeho prožívání žití má skutečnou hloubku a hodnotu. Kniha mě vedla k zamyšlení, kde jsou hranice mezi růstovým překonáváním sebe sama a kde už jde o dokazování si něčeho a lámání přes koleno. Každý máme tu hranici jinde a velmi stojí za to ji objevovat, aby mohl být seberozvoj skutečným seberozvojem a ne stagnací nebo naopak sebetrýzněním. No rozhodně jsem se díky knize přestala tolik litovat, že musím to a tamto, a převzala za své komfortní a nekomfortní zóny více zodpovědnosti. Vědomé zodpovědnosti.

5 z 5: Prakticky bych knihu shrnula slovy "teorie self-help knih v praxi". Když totiž chcete uběhnout 770 km za 16 dní, tak to bez silné vize, jasných cílů, sebedisciplíny a odvahy poznávat sama sebe i v těch nejtěžších chvílích absolutního vyčerpaní nezvládnete. Velmi knihu doporučuji i pro nesportovce, protože ve skutečnosti není primárně o sportu, ale o práci se sebou samým. Ta dávka inspirace, která na vás z knihy dýchne, by se dala přehazovat po lopatách!