👍 Proč si ji přečíst: Bývalou první dámu USA asi není potřeba představovat. Pro mnoho lidí je velkou inspirací pro svou cílevědomost, odvahu a autentičnost. Své role po boku prezidenta se zhostila tak trochu jinak. Víc lidsky. V knize se dozvíte, co jí k tomu vedlo, jaké jsou její kořeny a co mělo na její život i způsob uvažování největší vliv. Druhou polovinu knihy pak tvoří zákulisí předvolebních kampaní a života v Bílém domě, ať už z hlediska veřejného, tak i z hlediska rodinného a osobního života.

❤️ Co mi dala: Neříkám, že paní Obamová není schopná žena, ale kdyby nebyla první dámou, nebylo by pro mě vlastně o čem číst (bylo to jako kdybyste četli knihu třeba o mně - jakože dobrý, ale co jako). Pro mě kniha začala být zajímavá až od chvíle, kdy do příběhu ve druhé třetině vstoupil Barack a kdy jsem se dozvídala o zákulisí voleb, výkonu role prezidenta a života v Bílém domě. To bylo zajímavé a bavilo mě to. Co mě štvalo, bylo konstantní zdůrazňování otázky rasy a pohlaví, které se linulo celou knihou, a Michellina snaha neustále někomu něco dokazovat. Ačkoliv rozumím, že z českého kontextu mi tohle nepřísluší hodnotit, snižovalo mi to po celou dobu čtenářský zážitek.

3 z 5: Za mě zatím nejslabší biografie, jakou jsem četla. Díky výše zmíněným pohledům do zákulisí prezidentského páru to nakonec sice nebyl ztracený čas, ale já osobně bych si raději příště přečetla přímo o Obamovi. Jeho kniha Země zaslíbená snad bude méně ufňukaná...