*Tento kousek ještě na svou plnou recenzi čeká. Zatím k vám letí alespoň mé první dojmy ihned po přečtení:

Tahle černá kráska patří mezi ten druh knížek, který se aspoň mně osobně extrémně špatně čte - je silně neokortexová a zaměřuje se na téma, které mě ani trochu nerajcuje. ALE! Zároveň patří mezi ten druh knížek, které si zoufale potřebuje přečíst každý svéprávný člověk. Tedy i já 🙂

Díla jako Myšlení, rychlé a pomalé, Ještě to promysli, Zbraně vlivu a mnoho dalších - ty všechny dohromady tvoří jakousi uživatelskou příručku k použití naší hlavy. Instinkt a emoce jsou strašně príma, ale bez pochopení toho, jak funguje náš nedokonalý mozek (a proč), míváme občas tendenci příliš věřit věcem, které nám pod jejich vlivy naše mysl našeptává.

A právě "Konec sebeklamu" mezi takovéto "hlavové" knihy patří také.

Konkrétně nám dokáže hezky posvítit na to, jak a na základě čeho si uvaříme svá stanoviska a názory. Mimo to pak předá i několik rychlých a praktických tipů, jak si u svých získávaných i již získaných názorů co nejobjektivněji zhodnotit, na jak silných základech vlastně stojí.

Jsou to vážně velmi zajímavá mentální cvičení! Nejsem si jen jistá, jestli kniha svým stylem, jakým je napsaná, nepřesvědčí jen přesvědčené.. Na druhou stranu, pokud by se nám všem povedla zavést do běžného života, pak se jedná (i z celospolečenského hlediska) o nesmírně užitečný počin...

Takže abych to shrnula: všichni přečíst a pak povinně aplikovat! 😉

〰〰〰

📚 Tato knížka se stala Knihou měsíce Října 2023

Vybral ji pro vás Lukáš Hána, který se zaměřuje na rozvoj a šíření tématu kritického myšlení. Mimo jiné založil také projekt #krimyš, v rámci kterého pořádá každý rok největší konferenci o kritickém myšlení v ČR, a pomohl také vytvořit kurz kritického myšlení na VŠE, v rámci kterého i sám nadále učí.

Tady se dozvíte, proč byste si knihu podle Lukáše měli určitě přečíst:

*Pokud knihu koupíte ZDE, dostanete na ni po zadání kódu “agilefluencer” 20% slevu.