*Tento kousek ještě na svou plnou recenzi čeká. Zatím k vám letí alespoň mé první dojmy ihned po přečtení:

Po téhle jsem sáhla úplnou náhodou, protože jsem si chtěla ke konci roku přečíst něco rychlého a jednoduchého. Haha, no byla pro mě všechno, jen ne rychlá a už vůbec ne jednoduchá :))

Přitom taková malá potvora to je! Ale už dlouho se mi nestalo, že bych se musela v textu tolik vracet a opakovaně ho číst, abych vůbec pochopila, co že jsem si to právě přečetla. Pokud znáte aspoň trochu budhismus, tak asi tušíte, na co narážím. Je naše já jeden celek nebo soubor mnoha částí? Co to znamená, že podstatou všeho je prázdnota? Uuuf!

Ale bylo to boží čtení! Jednak mě knížka nutila škrábat se na mozku snad na každé stránce, ale hlavně jsem ještě nikde neviděla tak dokonale vysvětlený popis procesu meditace, stádia jejího ovládnutí a vůbec celý ten kontext toho, jak meditace souvisí s podstatou našeho já a našeho bytí. V těchto ohledech mě knížka velmi obohatila.

A vlastně jsem se díky ní dozvěděla mnohé o základních myšlenkách budhismu a postavila tak v sobě zas o kus silnější základy některých zprofanovaných seberozvojových pouček, které teď díky knize daleko lépe chápu a dávají mi mnohem větší smysl.

Chytrá knížka, ale náročná, fakt že jo.