👍 Proč si ji přečíst: Kniha je určena všem lidem, pro které je těžké vybrat si mezi spoustou skvělých pracovních i životních příležitostí jen těch několik málo opravdu vynikajících. Esencialismus je druh minimalismu, který nás má naučit zvolit si jen to skutečně podstatné a žít tak naplněný život bez zbytečného zahlcení. Nejedná se pouze o nějakou time-managementovou knihu, jak by se možná zprvu mohlo zdát, ale jde spíše o celkovou životní filozofií. Kniha nás nejprve naučí, jak odlišit zásadní málo od banálního mnoha, poté jak vše v našem životě na toto esenciální málo osekat, a nakonec jak to udělat, aby vám toto málo šlo skutečně od ruky.

❤️ Co mi dala: Kniha popisuje filozofii a způsob života, který mi byl před časem ještě tolik vzdálený a který teď čím dál více žiju. K mnoha věcem jsem si došla sama. Mohla jsem k nim ale dojít daleko dřív, kdyby se mi tato kniha pár let neválela netknutá na poličce (*facepalm). Uvědomění si, co je pro mě skutečně důležité, zjednodušování, klidná hlava, jasný směr a priority, žití v přítomnosti - každá kapitola byla buďto "přesně!" nebo "ty jo, aha vlastně". Co například používám doteď, je: "Pokud to není 100% ano, pak je to ne" a otázka: "Kdyby se mi tato příležitost nenaskytla, co bych byla ochotna vynaložit, abych ji získala?"

5 z 5: Za mě to byla jedna z nejpřínosnějších knížek, jakou jsem četla, a dostala se dokonce i do mých osobních TOP 5 knih. Není tam žádný bullshit navíc. Každá stránka by si sem zasloužila dát screenshot. Škoda, že se o ní víc neví, zasloužila by si to. Vřele doporučuji!

📚 Tato knížka se stala Knihou měsíce Ledna 2022

Tuto knihu jsem pro vás vybrala já sama coby host Honzy Maška, který Knihu měsíce točil od roku 2018 do února 2022, kdy mi předal své moderátorské žezlo.

Tady se dozvíte, proč byste si ji podle mě měli určitě přečíst: