👍 Proč si ji přečíst: Jestli čekáte, že se jedná o knihu z oblasti osobní produktivity, pak vězte, že je zde pojem "pozornost" chápán spíše abstraktně. Slouží jako zastřešující deštník pro vše, co s daným tématem nějak souvisí. Většina kapitol by se dala shrnout slovy "Jsi to, čemu věnuješ svou pozornost", počítejte však s tím, že to nebude sedět úplně na celou knihu... Ta začíná ukotvením pojmu v psychologické teorii, poté předkládá vysvětlení toho, jak rozdílné dopady má na náš život vše, čemu svou pozornost věnujeme, následuje přehled toho, co a proč dokáže naši pozornost upoutat, nato se autor zaměřuje na tipy, jak zlepšit svou koncentraci, následně přeskočí na to, jak "debordelizovat" hlavu, a celý tento pelmel zakončí návodem, jak upoutat pozornost druhých.

❤️ Co mi dala: Mám u většiny českých autorů seberozvojových knih podobný problém: napíšou knihu po tom, co si jich několik sami přečtou a následně z nich udělají výcuc, aniž by k němu přidali nějakou zásadní hodnotu nebo úhel pohledu navíc. To může být super pro lidi, kteří méně čtou nebo s podobnými knihami teprve začínají a můžou se tak dostat k průřezu informací z více zdrojů najednou, méně super je to ale pro knihomoly, kteří už mají dané informace načteny z originálních zdrojů - knížka tak pro mě bohužel představovala jen hezky zpracované opáčko.

3 z 5: Čistě subjektivně jsem měla pocit, že jsou k sobě jednotlivé části knihy připojeny jaksi na sílu - primární spojovací linkou všech kapitol bylo slovo "pozornost", jinak se v mých očích ta červená nit, která by se knihou měla přirozeně linout, až příliš často trhala. Z hlediska mého doporučení bych se k tomu postavila asi takhle: pokud by pro vás šlo o jednu z prvních seberozvojových knih na témata spojená s pozorností a úklidem v hlavě, klidně do ní můžete jít - blbá určitě nebyla a dobře se četla. Pokud však máte aspoň trochu načteno, bude pro vás knížka patrně jen zjednodušeným opakováním toho, co už víte odjinud.