👍 Proč si ji přečíst: Pokud máte rádi Harariho knihy, je pro vás tahle no brainer. Pokud jste od něj ještě nic nečetli a rádi filozofujete o tom, kam dnešní svět spěje, pak je pro vás tato kniha no brainer také 🙂 Autor je historik a filozof, který rád sdílí své úvahy o tom, jak jsme se jako společnost dostali tam, kde právě jsme, a kam to nejspíš bude směřovat dál. Konkrétně v této knize se zabývá jednaadvaceti společenskými tématy (např. svoboda, vzdělávání, náboženství, migrace, rovnost, apod.), které dává do velmi zajímavých souvislostí a obohacuje tím čtenářův mnohdy velmi úzký úhel pohledu.

❤️ Co mi dala: Knížku jsem četla v době, kdy byly synovi 4 měsíce. Nutně jsem potřebovala něco, co k plínce a mlíku ani nepřičichlo. Klasické čtení jsem doplňovala i poslechem audioknížky, kdy jsem si se sluchátkama v uších korzovala Brnem se spícím dítětem v nosítku a aspoň chvíli se tak cítila zase trochu "normálně". Nemateřsky. Tím, jak zajímavě je knížka napsaná a jaké souvislosti a úhly pohledu nabízí, mi dávala obrovskou intelektuální potravu pro mozek a doslova mě dostávala do jiného světa. Tím chci říct, že i když na tento druh knížek nejste nebo se cítíte jako po lobotomii, věřím, že dokáže polapit a vtáhnout i vás. A možná i přidat do života větší lehkost bytí. Stejně jako tehdy mně.

4 z 5: Za mě skvělá knížka - hodnotou i zajímavostí srovnatelná se Sapiens (Sapiens možná o malinký chlup lepší). Velmi obohacující knížka, po které možná budete vše, co se ve společnosti děje, brát s větším nadhledem a lehkostí. Zaslouženě se dostala do mého výběru TOP 12 knih roku 2022. Radost číst!