👍 Proč si ji přečíst: Ideální, pokud si chcete zlepšit kritické myšlení nebo si snížit úzkost z toho "kam tento svět spěje". Kniha obsahuje 10 klasických omylů v úsudcích ohledně fungování světa a jeho budoucnosti, kterých se dopouštíme nejen kvůli nedokonalosti našich mozků, ale také kvůli zažitým stereotypům a předsudkům, které plynou z naší špatné informovanosti. Často se nám totiž stane, že si to, co o světě víme, zapomínáme léty průběžně aktualizovat, a tak míváme tendenci vidět budoucnost lidstva nejen mylně, ale i zbytečně černě. Dnešní svět však už dávno není takovým, jakým býval za dob našich školních let - podle autora knihy je stále lepším a lepším místem k životu a tuto zlepšující se tendenci autor očekává i do budoucna. Svá tvrzení dokládá nemalým množstvím faktů a studií, takže nejen, že se díky knize uklidníte, ale také si úžasně zaktualizujete své zastaralé vědomosti.

❤️ Co mi dala: Takové to: "A tyhle informace víš jistě? No jasně, že to vím jistě, vždyť jsme se to učili ve škole! Aha, tak ne, hmmm, to jsem nevěděla..." Tohle se mi na knížce líbilo nejvíc - to množství aha efektů. A pak ta naděje, která z ní šla... Autor má můj velký obdiv za to, jak dokázal poměrně složitá a komplexní témata vysvětlit velmi jednoduchým a srozumitelným způsobem. Moc tomu pomohly také obrázky a zdařilé vizualizace. Knížka pro mě i díky tomu představovala především množství nových a vskutku zajímavých informací a uvědomění, jak dobře se mám.

5 z 5: Souhlasím s každým, kdo kdy o této knize řekl, že je skvělá a že by si ji měl přečíst každý. Je skvělá a měl by si ji přečíst každý! Hodně jsem se bála, že bude knížka z povahy věci suchá a nudná, ale moc příjemně mě překvapilo, jak dobře se četla. A teda neskutečně otvírala oči. Už pomalu začínám dávat dohromady seznam knih, které by se měly dávat do škol jako povinná četba - tahle je bez pochyb jedna z nich. Jestli váháte s jejím přečtením jako dřív já, rozhodně do ní běžte!