👍 Proč si ji přečíst: Kde jsme se jako lidé vzali? Jak vznikla naše společnost? Proč fungujeme, jak fungujeme? Kde se vzaly státy, náboženství, společenské úmluvy, peníze a další lidské konstrukty? Jestli máte rádi dějepis, tahle knížka vás bude bavit! A jestli ho rádi nemáte, ale vítáte podněty k hlubokým úvahám, bude vás bavit taky, protože jsem asi nikdy v žádné knížce neviděla tolik zajímavých informací a podnětů k zamyšlení pohromadě! Vážně. Kdyby se takhle zajímavě na školách učil dějepis, možná bychom si z něj i něco odnesli a byli bychom jako lidstvo moudřejší a pokornější. Protože nejen, že kniha obsahuje fakta o tom, jak jsme se jako společnost během času vyvíjeli, ale zejména přináší pochopení toho, proč se některé věci děly tak, jak se děly, a proč dnes žijeme tak, jak žijeme. A že to, za co jsme ochotni vést spory, ne-li války, a chránit to zuby nehty jako něco, co je dáno, je možná jen záležitostí několika generací nebo nezřídka i překroucenou minulostí.

❤️ Co mi dala: Není to taková ta kniha, kterou jdete po přečtení nějak uvádět do praxe. Je spíše podnětem pro hlubokou úvahu. Nad tím, co z nás dělá lidi, jak funguje naše společnost a kam směřuje. Nedokážu posoudit správnost všech uvedených informací a interpretací, ale kniha mi dala tolik podnětů k zamyšlení jako málokterá jiná. Skrz pochopení toho, jak a proč funguje společnost, ve které žijeme, člověk lépe pochopí i sám sebe. Jakým hodnotám věří a kde se vzaly. A možná se přestane brát tak vážně. Nebo všechno to kolem. Mně osobně tedy kniha přinesla daleko větší nadhled. A úžas nad tím, jak může někdo napsat takhle hustou knížku!

5 z 5: Kniha mi přišla neuvěřitelně zajímavá, přínosná a čtivá! Obrovsky se mi líbil autorův "nic nebylo dobře ani špatně" přístup, který otvírá oči v tom, že naše dějiny nelze vnímat černobílé a je nesmysl se kvůli tomu dnes zlobit nebo vést spory. Za mě kniha vychází jako povinná četba pro každého a právem patří do mých TOP 10 knih roku 2021!