*Tento kousek ještě na svou plnou recenzi čeká. Zatím k vám letí alespoň mé první dojmy ihned po přečtení:

Kniha je souborem krátkých kapitolek obsahujících různá fakta z všelikých oblastí.

Musím přiznat, že jsem ještě nečetla knížku, která by byla zároveň tak zajímavá a zároveň mě tolik nudila. Tu nudu u mě ale berte s rezervou - jakmile můj mozek zmerčí číslo, okamžitě jej ovládne opice s činelama, takže pro mě bylo asi mnohem náročnější udržet při čtení pozornost, než byste to třeba měli vy.

Zároveň pro mě mnohá témata, ke kterým autor poskytuje fakta, zkrátka zajímavá nebyla - ve čtení o průmyslu, motorech a alternátorech se zatím nějak zvlášť nevyžívám (naopak kapitoly o výživě nebo klimatických změnách mi ale přišly parádní).

Přesto se nemůžu ubránit srovnání s Faktomluvou, kde ta čísla a mnohdy i podobná témata zkrátka byla interpretována čtivěji, takže to zjevně jde i jinak, ale chápu, že autor knihy nepíše pro masy, ale spíše pro technicko-intelektuální nadšence, kteří už mají v této oblasti hlavu vycvičenou (nebo nadšenou) o kus víc než já.

Nicméně klobouk dolů, jak obrovský rozhled Václav Smil má. To je maras prostě a už proto stojí za to si tu knížku přečíst. Rozhodně vás obohatí!