👍 Proč si ji přečíst: Naše schopnost porozumět světu se díky stále zvyšující komplexitě stává prakticky nemožnou. Mnoha lidem může chybějící vnímání řádu a jasných vzájemných vztahů mezi jevy způsobovat úzkost. Autor však přichází se zcela odlišným pohledem na to, jak se můžeme na chaos dívat. Ukazuje limity našeho západního paradigmatu vnímání světa a času, který má veskrze lineární a binární povahu, v porovnání s východními způsoby pojetí, které nám mohou pomoci dnešnímu světu daleko lépe porozumět. Představuje pro čtenáře několik východisek, jak své paradigma poupravit, abychom i v chaosu dokázali nalézt řád - teorii chaosu, fraktály a ve výsledku i agilní způsob myšlení postavený na empirické validaci a neustálém přizpůsobování v čase. Ve výsledku zjistíte, že řád lze nalézt i v chaosu, stačí k tomu pouze poupravit svůj způsob myšlení.

❤️ Co mi dala: Podle recenzí, které jsem četla, je názorově kniha pro mnoho lidí ještě stále hodně nestravitelná. Já jsem se však ztotožňovala téměř se vším. Myslím, že autor vše popsal dost přesně a události posledních několika let, zejména období celosvětové pandemie, tomu dávají jen za pravdu (hodně z jeho tehdejších předpovědí se v současné době plní). Ano, sama agilní způsob uvažování v rámci Agile Master Class vyučuju, tak je pro mě mnoho věcí z knihy patrně lépe uchopitelných, nicméně věřím, že k tomu, aby tuto knihu čtenář pobral, stačí jen trocha růstového myšlení. Mně osobně tak kniha dala především podnětnou potravu pro mozek a spoustu wow zamyšlení.

4 z 5: Tenká, velmi srozumitelně napsaná knížka o tom, na jakých principech funguje dnešní svět a jak se jim můžeme jako jedinec i jako společnost přizpůsobit. Moc se mi líbila! Byl to takový Harariho / Talebův styl. Místy je v knížce patrný určitý confirmation bias, ale nic to nemění na tom, že je kniha velmi zajímavým zamyšlením. Za sebe moc doporučuju!

🎧 Pokud by pro vás kniha byla v psané formě hůře stravitelná, můžete ji zkusit v audioverzi.