Dvoudenní certifikační školení pod hlavičkou organizace Scrum Alliance zaměřené na pochopení základů Scrumu a práce s týmy. Školení je vždy vedeno certifikovaným trenérem, čímž by měla být zajištěna jeho obsahová kvalita nezávisle na konkrétním školiteli kdekoliv po světě.

Backround

Když jsem poprvé slyšela o Scrumu, moje reakce byla: "To nemůže fungovat, nemůžu přece nechat tým, aby si o věcech rozhodoval sám bez nadřízených, a nekontrolovat, že fakt pracují!". Rok na to už jsem za naspořené peníze absolvovala certifikaci na Scrum Mastera a následně se do téhle role absolutně zamilovala! 🙂

Scrum je jedním z agilních frameworků pro autonomní týmy (tzv. samo-organizované, bez formální hierarchie), který jim pomáhá v organizaci práce a doručování hodnoty zákazníkovi. CSM je základní certifikací pro Scrum Mastery, což je jedna z rolí v týmu - jedná se o týmového kouče a facilitátora, který je zodpovědný za to, že tým po lidské i pracovní stránce dobře šlape, stává se stále více samo-organizovaným a maximalizuje hodnotu své práce pro zákazníka. Zároveň svou činností působí vně týmu tak, aby postupem času agilně fungovala i celá firma.

Ve světě působí dvě certifikační entity: Scrum Alliance a Scrum.org. Já osobně jsem zatím absolvovala pouze certifikace od Scrum Alliance, tento blogpost je tak určen pouze této odnoži certifikačního školení pro Scrum Mastery.

O školení

Certifikace není pro tuto práci v žádném případě potřeba a skutečného Scrum Mastera z vás za ty dva dny opravdu neudělají, ale může velmi pomoct zejména začínajícím Scrum Masterům snadněji získat první pracovní příležitost, jako tehdy mně.

Zároveň budete mít příležitost ověřit si, zda jste roli Scrum Mastera i Scrum jako takový správně pochopili - v praxi dochází k jeho chybné interpretaci poměrně dost často (nejčastěji se SM zaměňuje za roli team leadera, projekťáka nebo asistenta týmu) a věřte, že se tomu skutečně chcete do budoucna vyhnout a předejít tak tomu, že budete trpět vy i váš tým.

Navíc zde získáte skvělé tipy na to, jak pracovat s týmem tak, aby vaše práce měla reálný dopad a měla pro tým skutečnou hodnotu.

Z výše uvedeného popisu v sekci Backround by mělo být zřejmé, že Scrum není metoda sloužící manažerům a projekťákům pro řízení lidí nebo projektů, ale že se jedná o framework, který má pomáhat týmům řídit hodnotu doručovanou zákazníkovi! A z toho vyplývá i cílová skupina pro toto školení. Běžte na něj, pokud chcete pomoct týmu v jejich větší samo-organizaci za účelem maximalizace doručené hodnoty pro zákazníka nebo pokud chcete pochopit, jak takový tým funguje. Nechoďte sem pokud hledáte další způsob, jak řídit lidi nebo projekty 🙂

Obsahově se může kurz v závislosti na lektorovi lehce lišit, ale základ, se kterým byste měli ze školení odcházet, by měl být vždy stejný:

Dvoudenní program je následně zakončen certifikačním testem, který prověří vaši znalost a správné pochopení všeho, co jste se na školení naučili.

Fotka mě, jak mám na hlavě kšiltovku s nápisem “Scrum Master”

Co mi to dalo

Pro mě toto školení v roce 2013 znamenalo naprostý úvod do celého agilního světa. Tehdy jsem to ještě nepobírala a o agilním mindsetu se u mě určitě mluvit nedalo. Možná tomu přispělo to, že jsem měla zahraničního lektora Kurta Nielsena (angličtina tehdy nebyla zrovna moje silná stránka) nebo to, že se v roce 2013 ještě tolik o agilním způsobu uvažování, které za Scrumem stojí, nemluvilo, ale po absolvování školení pro mě byl Scrum prostě jen nástroj na organizaci týmu a žádnou hlubší filozofii jsem za tím neviděla.

To, co jsem si tak ze školení především odnesla, byly informace o rolích, týmových událostech apod. Zkrátka to, co bych získala poctivou četbou Průvodce Scrumem. A bohužel mi docela dlouho trvalo pochopit, že tohle je asi jen tak 5% toho, co bych jako Scrum Master měla znát, nicméně byl to alespoň nějaký odrazový můstek a získaný certifikát mi nakonec pomohl získat snadněji mé první zaměstnání (více o tom, jak se to stalo, najdete v mém příběhu).

Dnes už se CSM školení dějí v daleko lepší kvalitě, včetně důrazu na agilní backround, takže věřím, že teď už bych si ze školení odnesla daleko hlubší pochopení samotné podstaty Scrumu než tehdy před lety.

Fotka mě, jak mám na hlavě kšiltovku s nápisem “Scrum Master” - trošku jiný záběr než na předchozí fotce

Info

Pokud byste podobné školení zvažovali, v ČR certifikaci od Scrum Alliance momentálně nabízí Zuzi Šochová (česky i anglicky) a příležitostně také Edutrea (pouze anglicky). Cena certifikace se pohybuje mezi 25 - 29 000 Kč bez DPH.

Já osobně jsem toto školení absolvovala v roce 2013 přes poskytovatele, který už aktuálně otevřené kurzy pro veřejnost nenabízí. Oba výše zmíněné poskytovatele certifikací však můžu určitě doporučit - v obou případech se jedná o kvalitní lektory s letitými zkušenostmi!