👍 Proč si ji přečíst: Knížka není zaměřená na návyky, jak by se mohlo zprvu zdát, ale na to, jak vzniká naše zautomatizované chování, které si ani neuvědomujeme. Pokud bychom totiž nedokázali využívat režim autopilota, náš mozek by se nám zkrátka zahltil. Problém nastává, když nám tyto naše programy začnou nějakým způsobem komplikovat život (nezdravý životní styl, závislosti, toxické vztahy, apod.) a pro nás je těžké ze zajetých kolejí vybočit, přestože bychom chtěli. Kniha sdílí množství velmi zajímavých výzkumů o tom, jak naše zvykové programy vznikají, proč je pro nás tak těžké je změnit, no a hlavně jak tedy na to, abychom dokázali naše zautomatizované chování a reakce zčásti nebo úplně přeprogramovat. Řeknete si, že od zítřka začnete cvičit a pak stejně skončíte u Netflixu? Chcete začít jíst zdravě, ale pizza z okénka voní tak neodolatelně, že to zase odsunete? Nedokážete se k ničemu přimět? Přečtěte si tuto knihu!

❤️ Co mi dala: Naprosto skvělý vhled do toho, jak a proč náš mozek v oblasti automatického chování funguje, a díky tomuto pochopení i kvalitnější munici pro boj s těmi vzorci, které mi už v životě nevyhovují. Řekla bych, že jsem se stala daleko menším otrokem nezvladatelných tužeb a jsem si více vědomá toho, co dělám, a proč. Neznamená to, že bych teď dokázala přepnout do režimu robota, do toho mám ještě daleko😀, ale dokážu už lépe vypozorovat, které reakce a chování jsou "silnější než já" a co je jejich spouštěčem. Zvyšuju tím pravděpodobnost, že je dokážu časem úspěšně odbourat nebo nahradit více prospěšnou variantou. Hodně mi také otevřela oči kapitola věnovaná tomu, jak funguje naše vůle, a jak s ní efektivně pracovat.

5 z 5: Na knížce se mi nejvíc líbily popisy a výsledky různých experimentů a příkladů z praxe. Byly opravdu velmi poutavé a dokázaly skvěle ilustrovat, co se v našich hlavách děje a jak málo skutečně racionálních rozhodnutí ve skutečnosti děláme. Fakt maximálně doporučuju! Pomůže vám daleko lépe chápat sebe sama a zvýšit vaše šance na změnu🤗